Neon ma 3 trwałe izotopy o następującym składzie procentowym: 90,92% - Ne(20), 0,26% - Ne(21), 8,82% - Ne(22). Średnia liczba masowa neonu wynosi:
A) 20,67 u
B) 21,15 u
C) 20,00 u
D) 20,18 u
liczba masowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: liczba masowa
Liczymy średnią ważona z poszczególnych abundancji izotopów i ich liczb masowych
\(A_{śr} = \frac{20\cdot 0,9092 + 21\cdot 0,0026+22\cdot 0,0882}{1} = 20,179\approx 20,18\ u\)
odp. D
\(A_{śr} = \frac{20\cdot 0,9092 + 21\cdot 0,0026+22\cdot 0,0882}{1} = 20,179\approx 20,18\ u\)
odp. D
Spoiler
nie lubię w rachunkach pisać tych kółeczek % więc 100 % =1
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl