Słońce
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Słońce
Aby zachodziły reakcje syntezy termojądrowej na Słońcu w cyklu protonowo-protonowym, powinny one pokonać siły odpychania elektrostatycznego i zbliżyć się na odległość \(l=1,4\cdot 10^{-15}m\). Ile powinna wynosić całkowita energia kinetyczna protonów, aby zbliżyły się do siebie na odległość zasięgu działąnia sił jądrowych i doszło do syntezy oraz powstania deuteronu? średnica protonu \(d = 2,4\cdot 10^{-15}m\)
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Słońce
Aby zbliżyć do siebie dwa protony (jądra wodoru \(^1H\)) na odległość, dla której większe będzie przyciąganie przez siły jądrowe niż odpychanie siłami kulombowskimi czyli na \(2r+l = 3,8\cdot 10^{-15}\ m\) cząstki te muszą mieć początkową energię kinetyczną równą co najmniej potencjalnej energii elektrycznej w tej odległości czyli \(E_p = k \frac{e^2}{2r+l}= 9\cdot 10^9 \ \frac{Nm^2}{C^2} \cdot \frac{(1,6\cdot 10^{-19} C)^2}{3,8\cdot 10^{-15}\ m}\approx 6,06\cdot 10^{-14} \ J=0,379\ MeV\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 53
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Słońce
W wysokiej. Temperatura powierzchni Słońca wynosi ok. \(5500^o C\) ale w środku, tam gdzie zachodzą reakcje jądrowe to kilkanaście milionów stopni. W modelu gwiazdy typu Słońca temperatura w jądrze wynosi ok. 15,7 mln \(^oC\) https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/f ... nfact.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Słońce
PS. można oszacować energię atomów wodoru korzystając z rozkładu Maxwella w koronie - fotosferze gdzie temp wynosi \(T = 5500^o C = 5773 K \approx 6000 K \)
\( E_{sr} = \frac{mv_{sr}^2}{2} = \frac{3}{2}kT\) ~ \(10^{-20} J \) czyli 6 rzędów wielkości mniej ( milion razy) niż potrzeba do zajścia fuzji.
\( E_{sr} = \frac{mv_{sr}^2}{2} = \frac{3}{2}kT\) ~ \(10^{-20} J \) czyli 6 rzędów wielkości mniej ( milion razy) niż potrzeba do zajścia fuzji.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl