Dynamika - balon

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mikaa
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 13 gru 2021, 20:09
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dynamika - balon

Post autor: mikaa »

Wypełniony wodorem balon unoszący dwóch podróżników oraz ładunek o masie 180 kg, opada w dół ze stałą szybkością. Masa balonu i gondoli jest równa M=900kg
a) Wyjaśnij, dlaczego balon opada w dół ruchem jednostajnym
b) Po wyrzuceniu balastu z gondoli okazało się, że balon zaczął unosić się górze z taką samą szybkością, z jaką wcześniej opadał. Wyjaśnij dlaczego w tej fazie ruchu balon unosi się ze stała szybkością.
c) Narysuj układ sił działających na balon (wraz z ludźmi i ładunkiem) w pierwszym i drugim przypadku. Wskazówka: Jeśli szybkość balonu nie uległa zmianie, to znaczy, że wartość siły oporu powietrza jest w obu przypadkach taka sama.
d) Oblicz masę delta m usuniętego balastu, zakładając, że siła wyporu ma wartość Fw= 10000N
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dynamika - balon

Post autor: korki_fizyka »

Należy uwzględnić siłę oporu powietrza wynikającą z lepkości (prawo Stokesa).
Skoro ruch balonu jest jednostajny w pionie, to \(\vec{F_w} = 0\) (I zasada dynamiki).
Następnie rozwiązać układ dwóch równań.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ