Kąty i wierzchołki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Kąty i wierzchołki
Wewnątrz kąta o wierzchołku A i mierze \(60^ \circ \) leży punkt P. Odległość tego punktu od ramion kąta wynosi odpowiednio \(4 \sqrt{3} \) i \( \sqrt{3} \). Wykaż, że odległość punktu P od wierzchołka A jest równa \(2 \sqrt{21}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Kąty i wierzchołki
Odległość AP nazwę x, a mniejszy kąt nazwę alfa.
\(\sin (60^o- \alpha )= \frac{4 \sqrt{3} }{x} \\
\frac{ \sqrt{3} }{2}\cos \alpha - \frac{1}{2} \frac{ \sqrt{3} }{x}=\frac{4 \sqrt{3} }{x} \\
x\cos \alpha-1=8\\
x \frac{ \sqrt{x^2-3} }{x}=9\\
x^2-3=81\\
x=2 \sqrt{21} \)
\(\sin (60^o- \alpha )= \frac{4 \sqrt{3} }{x} \\
\frac{ \sqrt{3} }{2}\cos \alpha - \frac{1}{2} \frac{ \sqrt{3} }{x}=\frac{4 \sqrt{3} }{x} \\
x\cos \alpha-1=8\\
x \frac{ \sqrt{x^2-3} }{x}=9\\
x^2-3=81\\
x=2 \sqrt{21} \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Kąty i wierzchołki
Albo:
Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku
Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku
- Z \(\Delta PML\) mamy \(|PM=8\sqrt3\)
- \(|KM|=9\sqrt3\)
- Z \(\Delta KMA\) mamy \(|KA|=\frac{9\sqrt3}{\sqrt3}=9\)
- Z \(\Delta KPA\) i tw. Pitagorasa: \(|AP|=\sqrt{9^2+\sqrt3^2}=\ldots\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Kąty i wierzchołki
Albo, przy oznaczeniach jak wyżej:
- \(|\angle KPL|=120^\circ\)
- Z \(\Delta KPL\) i wzoru cosinusów:
\(|KL|^2=\sqrt3^2+(4\sqrt3)^2-2\cdot\sqrt3\cdot4\sqrt3\cdot\cos120^\circ=\ldots\) - \(\overline{AP}\) jest średnicą okręgu opisanego na czworokącie \(KPLA\), zatem i na \(\Delta KLA\)
- Z \(\Delta AKL\) i wzoru sinusów:
\(|AP|=\frac{|KL|}{\sin60^\circ}=\ldots\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 141
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 597 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Kąty i wierzchołki
Jak ja bym chciała tak ogarnąć geometrię jak Wy...
Ostatnio zmieniony 23 gru 2022, 12:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; z szacunku - wielką literą
Powód: Poprawa wiadomości; z szacunku - wielką literą