Trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Trygonometria
Załóżmy, że \(\sin2 \alpha = \frac{2}{3}. \) Oblicz \(\sin^4 \alpha +\cos^4 \alpha. \)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2022, 23:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin \cos
Powód: Poprawa kodu: \sin \cos
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Trygonometria
\(\sin^4 \alpha +\cos^4 \alpha=(\sin^2 \alpha +\cos^2 \alpha)^2-2\sin^2\alpha\cos^2\alpha=\\ \quad=1^2-{1\over2}\cdot(\sin2\alpha)^2=1-{1\over2}\cdot{2\over3}={2\over3}\)
Pozdrawiam
Pozdrawiam