Ile rozwiązań ma ten układ i od jakiego parametru ?

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Ile rozwiązań ma ten układ i od jakiego parametru ?

Post autor: Sarus66 »

\(\begin{cases} 2y + z = -1 \\
-x + 3y + 3z = 0 \\
-x + y + 2z = -2 \\
x + 2y -z = 1 \end{cases}\)


Ja liczyłam to poprzez tw. Capellego i wyszło mi R(A)=3 , a R(A/B)= 4
Ale, czy dobrze obliczyłam ? - jesli tak to uklad ma 0 rozw i jest sprzeczny ?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2022, 23:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: środowisko {cases|
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Ile rozwiązań ma ten układ i od jakiego parametru ?

Post autor: Jerry »

Ten układ jest sprzeczny.

Pozdrawiam
PS.
Uwaga
Rozwiązaniem układu z (ii),(iii) i (iv) jest \(\begin{cases}x=15\\y=-3\\z=8\end{cases}\)
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Ile rozwiązań ma ten układ i od jakiego parametru ?

Post autor: Sarus66 »

Chcesz powiedzieć, że ma rozwiązania 3 , tylko jest sprzeczne ?

Bardzo Ci dziękuje za potwierdzenie jeśli dobrze zrozumiałam :wink:
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Ile rozwiązań ma ten układ i od jakiego parametru ?

Post autor: Sarus66 »

Czyli jaką odpowiedź powinnam zaznaczyć?

Napewno, że nie ma rozwiązań.
Ale tu może być więcej poprawnych odp.

https://ibb.co/rkn9RnG
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Ile rozwiązań ma ten układ i od jakiego parametru ?

Post autor: Jerry »

Sarus66 pisze: 20 lis 2022, 22:24 Czyli jaką odpowiedź powinnam zaznaczyć?
Tak, jak zaznaczyłaś...
Jerry pisze: 18 lis 2022, 23:21 Ten układ jest sprzeczny.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ