Prawdopodobieństwo - loteria - kostki do gry

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 27 razy

Prawdopodobieństwo - loteria - kostki do gry

Post autor: Lothar »

Proszę o ukierunkowanie na rozwiązanie zadania:

Zorganizowano następującą loterię: rzucamy trzema kostkami i w przypadku wypadnięcia trzech szóstek wygrywamy 100 zł plus wpisowe do gry, w przypadku dwóch szóstek wygrywamy 10 zł plus wpisowe do gry, Ile powinno wynosić wpisowe do gry, aby gra była rzetelna? Uwaga: grą rzetelną nazywamy taką grę, w której oczekiwana wartość wygranej jest równa opłacie wpisowego do gry.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo - loteria - kostki do gry

Post autor: eresh »

Lothar pisze: 18 lis 2022, 11:41 Proszę o ukierunkowanie na rozwiązanie zadania:

Zorganizowano następującą loterię: rzucamy trzema kostkami i w przypadku wypadnięcia trzech szóstek wygrywamy 100 zł plus wpisowe do gry, w przypadku dwóch szóstek wygrywamy 10 zł plus wpisowe do gry, Ile powinno wynosić wpisowe do gry, aby gra była rzetelna? Uwaga: grą rzetelną nazywamy taką grę, w której oczekiwana wartość wygranej jest równa opłacie wpisowego do gry.
\(P(X=100)=\frac{1}{216}\\
P(X=10)=\frac{15}{216}\\
P(X=-x)=\frac{200}{216}\\
\frac{100}{216}+\frac{150}{216}-\frac{200x}{216}=-x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ