zakupy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

zakupy

Post autor: Filip25 »

Czas dokonania zakupów przez klienta pewnego marketu (w min.) ma rozkład normalny N(90,30). Obliczyć prawdopodobieństwo, że klient dokona zakupów w czasie:
a). od 60 do 100 min.,
b). krótszym niż 30 min..
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zakupy

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 17 lis 2022, 12:44 Czas dokonania zakupów przez klienta pewnego marketu (w min.) ma rozkład normalny N(90,30). Obliczyć prawdopodobieństwo, że klient dokona zakupów w czasie:
a). od 60 do 100 min.,
b). krótszym niż 30 min..
\(P(60<X<100)=\Phi(\frac{100-90}{30})-\Phi(\frac{60-90}{30})=\Phi(\frac{1}{3})-1+\Phi(1)\\
P(X<30)=\Phi(\frac{30-90}{30})=1-\Phi(2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ