rozkład normalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 197
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 101 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

rozkład normalny

Post autor: Filip25 »

Zmienna losowa X ma rozkład normalny N(0,1). Obliczyć
a). P(X>2)
b). P(|X|>3)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: rozkład normalny

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 15 lis 2022, 07:49 Zmienna losowa X ma rozkład normalny N(0,1). Obliczyć
a). P(X>2)
b). P(|X|>3)
\(P(X>2)=1-P(X\leq 2)=1-\Phi(2)=1-0,97725\\
P(|X|>3)=1-P(-3\leq X\leq 3)=1-(\Phi(3)-\Phi(-3))=1-(\Phi(3)-(1-\Phi(3)))=\\=1-(\Phi(3)-1+\Phi(3))=2-2\Phi(3)=2-2\cdot 0,99865
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ