prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

prawdopodobieństwo

Post autor: Filip25 »

Czas woskowania samochodu w myjni samochodowej jest zmienną losową o rozkładzie
jednostajnym w przedziale [20min, 40min].
Obliczyć prawdopodobieństwo, że woskowanie zabierze więcej niż 35 minut.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 15 lis 2022, 07:47 Czas woskowania samochodu w myjni samochodowej jest zmienną losową o rozkładzie
jednostajnym w przedziale [20min, 40min].
Obliczyć prawdopodobieństwo, że woskowanie zabierze więcej niż 35 minut.
\(P(X>35)=1-P(X\leq 35)=1-F(35)=1-\frac{35-20}{40-20}=1-\frac{15}{20}=\frac{5}{20}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ