Wyznacz wszystkie wart. parametru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz wszystkie wart. parametru

Post autor: avleyi »

Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których wykresy funkcji f i g, określonych wzorami f(x)=x+1 oraz g(x)=ax-2 przecinają się w pkt. o współrzędnych o przeciwnych znakach.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wszystkie wart. parametru

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 22:47 Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których wykresy funkcji f i g, określonych wzorami f(x)=x+1 oraz g(x)=ax-2 przecinają się w pkt. o współrzędnych o przeciwnych znakach.
\(y=x+1\\
x+1=ax-2\\
x(1-a)=-3\\
x= \frac{3}{a-1}\\
y= \frac{3}{a-1} +1=\frac{2+a}{a-1}\\
a \neq 1\)


\(\begin{cases} \frac{3}{a-1} <0\\ \frac{2+a}{a-1}>0\end{cases}\So a<-2 \)
lub
\(\begin{cases} \frac{3}{a-1} >0\\ \frac{2+a}{a-1}<0 \end{cases}\So \emptyset\)

Odpowiedź: \(a<-2\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ