Geometria analityczna - położenie okręgów i proste

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kotrimek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2022, 21:27
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Geometria analityczna - położenie okręgów i proste

Post autor: kotrimek »

1. Określ wzajemne położenie okręgów \(O_1 : (x+3)^2+y^2=1\) oraz \(O_2:(x+2)^2+(y-3)^2=40\)
2. Określ położenie prostej\( k: x+y-4=0\) względem okręgu \(O:x^2+y^2=8\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2022, 21:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3610
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1975 razy

Re: Geometria analityczna - położenie okręgów i proste

Post autor: Jerry »

kotrimek pisze: 14 lis 2022, 20:44 1. Określ wzajemne położenie okręgów \(O_1 : (x+3)^2+y^2=1\) oraz \(O_2:(x+2)^2+(y-3)^2=40\)
Odległość środków danych okręgów
\(|Q_1Q_2|=\sqrt{(-2+3)^2+(3-0)^2}=\sqrt{10}<2\sqrt{10}-1=r_2-r_1\)
gdzie \(r_1,\ r_2\) są długościami promieni tych okręgów.
Okręgi są rozłączne wewnętrznie!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3610
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1975 razy

Re: Geometria analityczna - położenie okręgów i proste

Post autor: Jerry »

kotrimek pisze: 14 lis 2022, 20:44 2. Określ położenie prostej\( k: x+y-4=0\) względem okręgu \(O:x^2+y^2=8\)
Ponieważ
\(d(Q,k)=\frac{|0+0-4|}{\sqrt{1^2+1^2}}=2\sqrt2=r\)
to dana prosta jest styczną do danego okręgu.

Albo:
\(\begin{cases}x^2+y^2=8\\x+y-4=0\end{cases}\So\begin{cases}x=2\\y=2\end{cases}\)
i odpowiedź jak wyżej

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ