rozkład

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

rozkład

Post autor: Filip25 »

Siła kiełkowania pewnego gatunku roślin egzotycznych wynosi 0,8. Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę liczby wykiełkowanych nasion wśród 4 losowo wybranych.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: rozkład

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 14 lis 2022, 14:01 Siła kiełkowania pewnego gatunku roślin egzotycznych wynosi 0,8. Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa i dystrybuantę liczby wykiełkowanych nasion wśród 4 losowo wybranych.
\(P(X=0)={4\choose 0}\cdot (0,8)^0\cdot (0,2)^4\\
P(X=1)={4\choose 1}\cdot (0,8)^1\cdot (0,2)^3\\
P(X=2)={4\choose 2}\cdot (0,8)^2\cdot (0,2)^2\\
P(X=3)={4\choose 3}\cdot (0,8)^3\cdot (0,2)^1\\
P(X=4)={4\choose 4}\cdot (0,8)^4\cdot (0,2)^0\\\)


dystrybuanta:
\(F(x)=\begin{cases}0\mbox{ dla } x\leq 0\\P(X=0)\mbox{ dla }0<x\leq 1\\P(X=0)+P(X=1)\mbox{ dla }1<x\leq 2\\P(X=0)+P(X=1)+P(X=2)\mbox{ dla }2<x\leq 3\\P(X=0)+P(X=1)+P(X=2)+P(X=3)\mbox{ dla }3<x\leq 4\\P(X=0)+P(X=1)+P(X=2)+P(X=3)+P(X=4)\mbox{ dla }x>4\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ