Oblicz całkę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Oblicz całkę

Post autor: Sarus66 »

Proszę o pomoc w rozpisaniu tych całek.
  1. \(\int a_0e^{-\omega t}dt\)
  2. \(\int{R\over V^k}dV\)
  3. \(\int e^{-x}dx\)
Najbdziej mam problem jak zachowuje się całka w przypadku funkcji \(e\). w tych przypadkach.

\(\int e^x dx= e^x +C\) - ale tutaj nie wiem jak zrobić.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2022, 14:27 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Oblicz całkę

Post autor: Jerry »

Sarus66 pisze: 11 lis 2022, 14:07 Proszę o pomoc w rozpisaniu tych całek....
Nie bardzo jest co rozpisywać... Wg mnie:
  1. \(\int a_0e^{-\omega t}dt=a_0\cdot{1\over-\omega}\cdot e^{-\omega t}+C \)
  2. \(\int{R\over V^k}dV=\begin{cases}{1\over-k+1}\cdot{R\over V^{k-1}}+C\Leftarrow k\ne1\\ R\ln|V|+C\Leftarrow k=1\end{cases} \)
  3. \(\int e^{-x}dx=- e^{-x}+C\)
i sprawdź przez pochodną ...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ