rozkład normalny - konsultacja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 27 razy

rozkład normalny - konsultacja

Post autor: Lothar »

znajdź wartość średnią dla rozkładu N(m;3) jeżeli P(X<2)=0,35
Czy wynik = 0,95?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: rozkład normalny - konsultacja

Post autor: eresh »

Lothar pisze: 07 lis 2022, 07:45 znajdź wartość średnią dla rozkładu N(m;3) jeżeli P(X<2)=0,35
Czy wynik = 0,95?

pozdrawiam
\(P(X<2)=0,35\\
P(\frac{X-m}{3}<\frac{2-m}{3})=0,35\\
\Phi(\frac{2-m}{3})=0,35\\
\Phi(\frac{2-m}{3})=1-0,65\\
\Phi (\frac{2-m}{3})=1-\Phi (0,39)\\
\frac{2-m}{3}=-0,39\\
m=3,17\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 27 razy

Re: rozkład normalny - konsultacja

Post autor: Lothar »

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie
pozdrawiam
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 27 razy

Re: rozkład normalny - konsultacja

Post autor: Lothar »

m=3,17
wyznaczając "m" z równania należy pomnożyć obie strony przez 3?
bo w takiej sytuacji m wynosi 0,83.
Wiem, że wynik m=3,17 jest prawidłowy, tylko nie widzę :) jak do niego doszło?
proszę o konsultację
Lothar
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 25 kwie 2020, 09:22
Podziękowania: 27 razy

Re: rozkład normalny - konsultacja

Post autor: Lothar »

ok już widzę :)
bez odbioru
podrawiam
ODPOWIEDZ