Ciekawe równanie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Ciekawe równanie.

Post autor: nijak »

Rozwiąż równanie \(\tg^2 x=a\) wiedząc, że liczba \(a\) jest równa pierwiastkowi równania \(\log^3_3x- 2\log^2_3x+3=0\)
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ciekawe równanie.

Post autor: eresh »

nijak pisze: 05 lis 2022, 19:55 Rozwiąż równanie \(\tg^2 x=a\) wiedząc, że liczba \(a\) jest równa pierwiastkowi równania \(\log^3_3x- 2\log^2_3x+3=0\)
\(\log^3_3x- 2\log^2_3x+3=0\\
x>0\\
\log_3x=t\\
t^3-2t^2+3=0\\
t=-1\\
\log_3x=-1\\
x=3^{-1}\\
x=\frac{1}{3}\\
a=\frac{1}{3}
\)


\(\tg^2x=\frac{1}{3}\\
\tg x=\frac{\sqrt{3}}{3}\;\;\;\vee\;\;\tg x=-\frac{\sqrt{3}}{3}\\
x=\frac{\pi}{6}+k\pi\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{\pi}{6}+k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ