Równania logarytmiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hojrak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 15 wrz 2022, 09:48
Podziękowania: 121 razy
Płeć:

Równania logarytmiczne

Post autor: hojrak »

a) \(\log_\frac{1}{3}(x^2+2x+3)=-1\)
b) \(\log_2(x^2-1)=3\)
c) \(\log_{\sqrt{5}}(9-4x^2)=2\)
d) \(\log_{0,5}(x^2+4x+4)=-2\)
e) \(\log_{27}(x^2-4x+3)=\frac{1}{3}\)
f) \(\log_{2\sqrt{2}}(5+4x-x^2)=2\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 03 lis 2022, 08:53 a) \(\log_\frac{1}{3}(x^2+2x+3)=-1\)
\(x^2+2x+3>0\\
x\in\mathbb{R}\\
D=\mathbb{R}\)


\(x^2+2x+3=(\frac{1}{3})^{-1}\\
x^2+2x+3=3\\
x^2+2x=0\\
x(x+2)=0\\
x=0\;\;\vee\;\;x=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 03 lis 2022, 08:53\(\)

b) \(\log_2(x^2-1)=3\)
\(x^2-1>0\\
D=(-\infty, -1)\cup (1,\infty)\)


\(x^2-1=2^3\\
x^2-1=8\\
x^2=9\\
x=3\\
x=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 03 lis 2022, 08:53
c) \(\log_{\sqrt{5}}(9-4x^2)=2\)
\(9-4x^2>0\\
(3-2x)(3+2x)>0\\
D=(-\frac{3}{2},\frac{3}{2})\)


\(9-4x^2=\sqrt{5}^2\\
9-4x^2=5\\
4x^2=4\\
x^2=1\\
x=-1\;\;\vee\;\;x=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 03 lis 2022, 08:53
d) \(\log_{0,5}(x^2+4x+4)=-2\)
\(x^2+4x+4>0\\
D=\mathbb{R}\setminus\{-2\}\)


\(x^2+4x+4=4\\
x(x+4)=0\\
x=0\;\;\vee\;\;x=-4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 03 lis 2022, 08:53
e) \(\log_{27}(x^2-4x+3)=\frac{1}{3}\)
\(x^2-4x+3>0\\
(x-1)(x-3)>0\\
D=(-\infty, 1)\cup (3,\infty)\)


\(x^2-4x+3=3\\
x(x-4)=0\\
x=0\;\;x=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Równania logarytmiczne

Post autor: eresh »

hojrak pisze: 03 lis 2022, 08:53
f) \(\log_{2\sqrt{2}}(5+4x-x^2)=2\)
\(5+4x-x^2>0\\
-(x+1)(x-5)>0\\
D=(-1,5)\)


\(5+4x-x^2=8\\
-x^2+4x-3=0\\
x=1\;\;\vee\;\;x=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ