Znajdź iloraz ciągu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Znajdź iloraz ciągu
Wystarczy rozwiązać równanie:
\({6\over q}+6+6q+6q^2=80\\
3q^3+3q^2-37q+3=0\\
(q-3)(3q^2+12q-1)=0\\
q=3\vee q={-6-\sqrt{39}\over3}\vee q={-6+\sqrt{39}\over3}\)
Pozdrawiam
\({6\over q}+6+6q+6q^2=80\\
3q^3+3q^2-37q+3=0\\
(q-3)(3q^2+12q-1)=0\\
q=3\vee q={-6-\sqrt{39}\over3}\vee q={-6+\sqrt{39}\over3}\)
Pozdrawiam