Potrzebuję pomocy w jaki sposób rozwiązuje się równania macierzowe.
a) \((X^T+5I)^{-1}=\begin{bmatrix}
1&3&0\\
0&-1&0\\
2&2&1
\end{bmatrix}\)
b)\(X=\begin{bmatrix}
0&-1&0\\
0&0&-1\\
0&0&0
\end{bmatrix}\) \(X+\begin{bmatrix}
1&2\\
2&1\\
3&3
\end{bmatrix}\)
Równania macierzowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Równania macierzowe
a) Tu X jest macierzą kwadratową.
\((X^T+5I)^{-1}=B\\
X^T+5I=B^{-1}\\
X^T=B^{-1}-5I\\
X=(B^{-1}-5I)^T\)
b) A tu X nie jest macierzą kwadratową
\(X=XB+C\\
X(I-B)=C\\
X=C(I-B)^{-1}\)
\((X^T+5I)^{-1}=B\\
X^T+5I=B^{-1}\\
X^T=B^{-1}-5I\\
X=(B^{-1}-5I)^T\)
b) A tu X nie jest macierzą kwadratową
\(X=XB+C\\
X(I-B)=C\\
X=C(I-B)^{-1}\)