Parametr.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Parametr.

Post autor: avleyi »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(x + \frac{m-8}{x-2} =4\) posiada dwa różne rozwiązania
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Parametr.

Post autor: kerajs »

\(x \neq 2\\
x(x-2) + m-8 -4(x-2)=0\\
x=2 \ \ \So \ \ m=8\\
\\
x^2-6x+m=0\)

Dwa różne rozwiązania istnieją gdy:
\( \Delta >0\\
36-4m>0\\
m<9\)

odp: \(m<9 \ \wedge \ m \neq 8\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Parametr.

Post autor: Jerry »

\(x + \frac{m-8}{x-2} =4\iff(x^2-6x+m=0\wedge x\ne2)\)
Wystarczy
\(\begin{cases}36-4m>0\\ 2^2-6\cdot2+m\ne0\end{cases}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ