Logarytm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Logarytm

Post autor: avleyi »

Zakładając, że \(\log_ax = 2\). Oblicz wartości następujących wyrażeń: \(\log_{ax}(a^3 \cdot x^2 \cdot \sqrt[5]{ax^2})\)
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2022, 16:56 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \log
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Logarytm

Post autor: Jerry »

\(\log_ax=2\So x=a^2\So \log_{ax}(a^3 \cdot x^2 \cdot \sqrt[5]{ax^2}=\log_{a\cdot a^2}(a^3 \cdot a^4 \cdot \sqrt[5]{a\cdot a^4})=\log_{a^3}a^8={8\over3}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ