rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Pawm32 »

\((\frac{2}{3})^3 \cdot (\frac{2}{3})^6 \cdot (\frac{2}{3})^9 \cdot ... \cdot (\frac{2}{3})^{3n} = (\frac{2}{3})^{30}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

3+6+...+3n=30
1+2+...+n=10
n=4
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: rozwiąż równanie

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 14 wrz 2022, 22:05 3+6+...+3n=30
1+2+...+n=10
n=4
a jak to zrobić zapisując lewą stronę jako sumę ciągu, bo wtedy nic mi z tego nie wychodzi.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

\((\frac{2}{3})^3 \cdot (\frac{2}{3})^6 \cdot (\frac{2}{3})^9 \cdot ... \cdot (\frac{2}{3})^{3n} = (\frac{2}{3})^{30} \\
(\frac{2}{3})^{3+6+...+3n} = (\frac{2}{3})^{30}
\)

porównując wykładniki (ze względu na monotoniczność f. wykładniczej) mam:
3+6+...+3n=30
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: rozwiąż równanie

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 14 wrz 2022, 22:16 \((\frac{2}{3})^3 \cdot (\frac{2}{3})^6 \cdot (\frac{2}{3})^9 \cdot ... \cdot (\frac{2}{3})^{3n} = (\frac{2}{3})^{30} \\
(\frac{2}{3})^{3+6+...+3n} = (\frac{2}{3})^{30}
\)

porównując wykładniki (ze względu na monotoniczność f. wykładniczej) mam:
3+6+...+3n=30
nie o to mi chyba chodzi, nie da się jakoś z wzoru chyba \(S=(a_1 \cdot 1-q^n)/(1-q)\), czy jakoś tak. widze ze to na około bardzo i niepotrzebnie, ale powinno się chyba dać a mi nic z tego nie wychodziło.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

Nie można wykorzystać wzoru na sumę ciągu geometrycznego gdyż taka suma w zadaniu nie występuje. Jest za to ciąg arytmetyczny i wzór na jego sumę można użyć.
ODPOWIEDZ