Natężnie pola

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Natężnie pola

Post autor: _Dawid_ »

Witam.
Prosiłbym o rozwiązanie
I miałbym dodatkowe pytanie odnośnie potencjału w punkcie.
Dajmy taką sytuację:
Mam dwa ładunki q1=-2mC q2=-5mC to wylicze sobie gdzie nateżenie jest równe 0, ale jak wyznaczyć potencjał w tym punkcie?
Załączniki
unknown.png
Ostatnio zmieniony 25 cze 2022, 19:30 przez _Dawid_, łącznie zmieniany 2 razy.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Natężnie pola

Post autor: maria19 »

Po co ci wiadomość gdzie natężenie się zeruje? Potencjały sa skalarami reagują tylko na rodzaj ładunku. A co do rozwiązania to narysuj 2 wektory i zastosuj superpozycję.
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Natężnie pola

Post autor: _Dawid_ »

maria19 pisze: 25 cze 2022, 18:47 Po co ci wiadomość gdzie natężenie się zeruje? Potencjały sa skalarami reagują tylko na rodzaj ładunku. A co do rozwiązania to narysuj 2 wektory i zastosuj superpozycję.
Mam za zadanie wyliczyć gdzie natężenie będzie równe 0 i potem potencjał pola w tym punkcie i dlatego pytam
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Natężnie pola

Post autor: maria19 »

Jak sobie juz wyliczysz wspolrzedna punktu gdzie natezenie sie zeruje to wstawiasz tę wspolrzedna do wzoru na potencjał i jeszcze raz superpozycja.
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Natężnie pola

Post autor: _Dawid_ »

maria19 pisze: 25 cze 2022, 19:02 Jak sobie juz wyliczysz wspolrzedna punktu gdzie natezenie sie zeruje to wstawiasz tę wspolrzedna do wzoru na potencjał i jeszcze raz superpozycja.
Potencjały z punktów q1,q2 zawsze się do siebie dodaje - co daje nam potencjal wypadkowy?
_Dawid_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
Podziękowania: 52 razy

Re: Natężnie pola

Post autor: _Dawid_ »

A co do zadania to z załącznika to jeśli sobie wyliczyłem wypadkowe natężenie w tym miejscu, to jak wyliczyć siłę działającą na elektron?
Po prostu mam zrobić siłę wypadkową z prawa Coulomba?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Natężnie pola

Post autor: maria19 »

_Dawid_ pisze: 25 cze 2022, 19:29
maria19 pisze: 25 cze 2022, 19:02 Jak sobie juz wyliczysz wspolrzedna punktu gdzie natezenie sie zeruje to wstawiasz tę wspolrzedna do wzoru na potencjał i jeszcze raz superpozycja.
Potencjały z punktów q1,q2 zawsze się do siebie dodaje - co daje nam potencjal wypadkowy?
Daje wypadkowi potencjał w tym punkcie, masz moze jakies mądrzejsze zapytania?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 377
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Natężnie pola

Post autor: maria19 »

_Dawid_ pisze: 25 cze 2022, 19:32 A co do zadania to z załącznika to jeśli sobie wyliczyłem wypadkowe natężenie w tym miejscu, to jak wyliczyć siłę działającą na elektron?
Po prostu mam zrobić siłę wypadkową z prawa Coulomba?
Wstawiasz do wzoru na sile Coulomba, wartosc ładunku z tablic jeśli nie pamietasz co wyznaczyl Millikan. F= eE
ODPOWIEDZ