Moc i moment
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Moc i moment
Obliczyć wartość momentu obrotowego rozwijanego przez silnik pracujący z mocą P=180 KM przy liczbie obrotów n = 6250 obr/min. Wynik podać w jednostkach układu SI oraz w jednostkach starego systemu, gdy moment obrotowy był podawany w kGm.
-
- Stały bywalec
- Posty: 377
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 35
- Rejestracja: 07 lut 2020, 13:17
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: Moc i moment
Niech \(n=f\).
Wystarczy znaleźć wzór na moc, łączący ze sobą moment obrotowy oraz prędkość kątową \(\omega \).
Zatem \(P=\frac{W}{\Delta t}=\frac{F\Delta x}{\Delta t}=\frac{Fr\Delta \alpha }{\Delta t}\)
Jednocześnie \(M=Fr\,\, oraz\,\, \omega=\frac{\Delta \alpha }{\Delta t}\)
Więc ostateczny wzór na moc przyjmuje postać: \(P=M\omega \).
Z tego moment wynosi: \[M=\frac{P}{\omega }=\frac{P}{2\pi f}\]
Wystarczy podstawić liczby i po zadaniu
Wystarczy znaleźć wzór na moc, łączący ze sobą moment obrotowy oraz prędkość kątową \(\omega \).
Zatem \(P=\frac{W}{\Delta t}=\frac{F\Delta x}{\Delta t}=\frac{Fr\Delta \alpha }{\Delta t}\)
Jednocześnie \(M=Fr\,\, oraz\,\, \omega=\frac{\Delta \alpha }{\Delta t}\)
Więc ostateczny wzór na moc przyjmuje postać: \(P=M\omega \).
Z tego moment wynosi: \[M=\frac{P}{\omega }=\frac{P}{2\pi f}\]
Wystarczy podstawić liczby i po zadaniu