Witam!
Od razu mowie jestem stary i dawno temu skonczyłem szkole. Dlatego prosze o wyrozumiałosc.
Wiemjakijest wzorna oblicznie zasiegu rzutu oraz jak obliczyc czas po ktorym rzuconeciałozderzy sie z osią X
Ale zalezy mi by rysować pozycje ciala co jakiś okreslony cza np 1 sekunda
Przykladowo ciało znajduje sie na wysokosci H = 100m i rzucone jest z predkowia 5m/s.
Chciłbym osiagnac wspolrzedne x,y co np 1 sekunde
Z gory ziekuje za pomoc
Feliks
Jak obliczyć wspołrzedne chwilowe w rzucie poziomym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 cze 2022, 11:06
- Podziękowania: 2 razy
-
- Expert
- Posty: 3902
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Jak obliczyć wspołrzedne chwilowe w rzucie poziomym
Od razu piszę, że jestem matematykiem...
Jeżeli pominiemy opory np. powietrza, to składnik poziomy związany jest z ruchem jednostajnym, pionowy z jednostajnie przyspieszonym i
\[\begin{cases}x=5t\\y=100-{gt^2\over2}\end{cases}\]
gdzie \(t\) jest czasem w sekundach i \(g\approx9,81\,{\text{m}\over\text{s}^2}\) jest przyspieszeniem ziemskim
Można to opisać równaniem \(y=100-0,1962x^2\) i narysować. Ale Ty możesz to, jak chciałeś, tylko stablicować
Pozdrawiam
Jeżeli pominiemy opory np. powietrza, to składnik poziomy związany jest z ruchem jednostajnym, pionowy z jednostajnie przyspieszonym i
\[\begin{cases}x=5t\\y=100-{gt^2\over2}\end{cases}\]
gdzie \(t\) jest czasem w sekundach i \(g\approx9,81\,{\text{m}\over\text{s}^2}\) jest przyspieszeniem ziemskim
Można to opisać równaniem \(y=100-0,1962x^2\) i narysować. Ale Ty możesz to, jak chciałeś, tylko stablicować
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 cze 2022, 11:06
- Podziękowania: 2 razy
Re: Jak obliczyć wspołrzedne chwilowe w rzucie poziomym
Dzieki za szybka odpowiedz Skad wziales 0,1962x^2
-
- Expert
- Posty: 3902
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Jak obliczyć wspołrzedne chwilowe w rzucie poziomym
Przy przyjętych wielkościach \(y=100-\dfrac{9,81\cdot{x^2\over25}}{2}=100-{9,81\over50}x^2=\ldots\)
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6285
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Jak obliczyć wspołrzedne chwilowe w rzucie poziomym
Wszystko zależy jak zostało rzucone (poziomo, pionowo, ukośnie) czyli od kąta pomiędzy prędkością początkową \(\vec{v_o}\) a osią \(OX\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl