Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Nierówność

Post autor: avleyi »

Zbiorem rozw. nierówności \( \cos x > \frac{ \sqrt{3}}{2} \) w przedziale \(\langle0, \pi\rangle\) jest?

Jak to obliczyć, szczegółowe wytłumaczenie prosze.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 22:11 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \cos \langle \rangle
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Nierówność

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 05 cze 2022, 15:34 Zbiorem rozw. nierówności \( cosx > \frac{ \sqrt{3}}{2} \) w przedziale \(<0, \pi>\) jest?

Jak to obliczyć, szczegółowe wytłumaczenie prosze.
wystarczy narysować wykres i odczytać zbiór rozwiązań
zadanie.png
\(x\in [0,\frac{\pi}{6})\)

(w tym przedziale wykres cosinusa jest nad wykresem prostej)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ