Rozwiąż równanie na trzy sposoby
- algebraicznie z własności
- algebraicznie z definicji
- graficznie
\(|3-x|+|x+5|=10\)
Rozwiąż równanie na trzy sposoby
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Rozwiąż równanie na trzy sposoby
Tyle umiem:
\(\qquad\qquad\qquad\qquad\qquad|3-x|+|x+5|=10\\
\begin{cases}x<-5\\ (3-x) +(-x-5)=10\end{cases}\vee\begin{cases}-5\le x\le3\\ (3-x) +(x+5)=10\end{cases}\vee\begin{cases}x>3\\ (-3+x) +(x+5)=10\end{cases}\\\qquad\qquad\quad x=-6\qquad\qquad\vee\qquad\qquad x\in\emptyset\qquad\qquad\vee\qquad\qquad x=4\)
\(\qquad\qquad\qquad\color{red}{|3-x|}=\color{blue}{10-|x+5|}\\\)
Pozdrawiam
\(\qquad\qquad\qquad\qquad\qquad|3-x|+|x+5|=10\\
\begin{cases}x<-5\\ (3-x) +(-x-5)=10\end{cases}\vee\begin{cases}-5\le x\le3\\ (3-x) +(x+5)=10\end{cases}\vee\begin{cases}x>3\\ (-3+x) +(x+5)=10\end{cases}\\\qquad\qquad\quad x=-6\qquad\qquad\vee\qquad\qquad x\in\emptyset\qquad\qquad\vee\qquad\qquad x=4\)
\(\qquad\qquad\qquad\color{red}{|3-x|}=\color{blue}{10-|x+5|}\\\)
Pozdrawiam