najmniejsza i najwieksza wartosc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wirusek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 14 sty 2009, 16:28

najmniejsza i najwieksza wartosc

Post autor: wirusek »

Wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji \(F:R \rightarrow R\)OKRESLONEJ WZOREM
\(F(x)=(x-1)*(5-x)\)w pdzedziale <0;7>
(co oznacza\(F:R \rightarrow R\)?)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(f_{(x)}=-x^2+6x-5\)
\(p=\frac{-6}{-2}=3\)
\(f_{(p)}=f_{(3)}=4\)- największa wartość
\(f_{(0)}=-5\)
\(f_{(7)}=-10\) - najmniejsza wartość

tylko czy to jest dobrze?:d
Kana90
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 04 sty 2009, 17:23

Post autor: Kana90 »

Mi wyszło tak samo :) największa wartość będzie w wierzchołku, a najmniejsza na którymś z krańców przedziału.
A wyrażenie F:R-R oznacza, że funkcja odnosi się w dziedzinie do liczb rzeczywistych i w wartości także (tak mi się bynajmniej wydaje :P)
ODPOWIEDZ