Trapez równoramienny, wpisany kwadrat

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Trapez równoramienny, wpisany kwadrat

Post autor: avleyi »

W trapez równoramienny o podstawach długości 4cm i 12cm oraz wysokości 8cm wpisano kwadrat. Oblicz długość boku tego kwadratu.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Trapez równoramienny, wpisany kwadrat

Post autor: radagast »

Zrzut ekranu 2022-05-30 173819.png
\(d=a \sqrt{2} =8\)
\(a=4 \sqrt{2} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Trapez równoramienny, wpisany kwadrat

Post autor: Jerry »

Trochę inaczej zrozumiałem treść zadania... Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
001.jpg
  1. \(|AP|={12-4\over2}=4\)
  2. \(|AK|={12-x\over2}\)
  3. \(\Delta AKN\sim\Delta APD\, (k,k)\\ \dfrac{x}{{12-x\over2}}={8\over4}\\ x=6\)
Pozdrawiam
PS. Co nie znaczy, że rozwiązanie radagast jest niepoprawne!
ODPOWIEDZ