Punkty, funkcja liniowa, trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Punkty, funkcja liniowa, trójkąt
Dane są punkty \( A(2,1), B(8,5). \) Na prostej będącej wykresem funckji liniowej \( 2x - y +1 = 0 \) znajdź taki punkt \( C \), by trójkąt ABC był prostokątny.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Punkty, funkcja liniowa, trójkąt
to cała treść zadania, czy może jest informacja, w których wierzchołku mamy kąt prosty?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Punkty, funkcja liniowa, trójkąt
Na wstępie:
Prosta zawierająca \(\overline{AB}\) ma równanie \(2x-3y-1=0\),
Prostopadłe do niej są postaci \(3x+2y+C_i=0\)
środkiem \(\overline{AB}\) jest \(Q(5,3)\) i \(|AQ|=\sqrt{13}\).
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia!
Prosta zawierająca \(\overline{AB}\) ma równanie \(2x-3y-1=0\),
Prostopadłe do niej są postaci \(3x+2y+C_i=0\)
środkiem \(\overline{AB}\) jest \(Q(5,3)\) i \(|AQ|=\sqrt{13}\).
- Jeśli kąt prosty ma być w wierzchołku \(A\), to współrzędne wierzchołka \(C\) wyznacza układ równań:
\(\begin{cases}3(x-2)+2(y-1)=0\\y=2x+1\end{cases}\iff\begin{cases}x={6\over7}\\y={19\over7}\end{cases}\) - Jeśli kąt prosty ma być w wierzchołku \(B\), to współrzędne wierzchołka \(C\) wyznacza układ równań:
\(\begin{cases}3(x-8)+2(y-5)=0\\y=2x+1\end{cases}\iff\begin{cases}x={44\over13}\\y={101\over13}\end{cases}\) - Jeśli kąt prosty ma być w wierzchołku \(C\), to współrzędne wierzchołka \(C\) wyznacza układ równań:
\(\begin{cases}(x-5)^2+(y-3)^2=\sqrt{13}^2\\y=2x+1\end{cases}\iff\left(\begin{cases}x={8\over5}\\y={13\over5}\end{cases}\vee\begin{cases}x=2\\y=5\end{cases}\right)\)
Pozdrawiam
PS. Rachunki do sprawdzenia!