Ile można ułozyc liczb trzycyfrowych takich, że cyfra jedności pochodzi ze zbioru

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Ile można ułozyc liczb trzycyfrowych takich, że cyfra jedności pochodzi ze zbioru

Post autor: MartaaKo »

Ile można ułożyć liczb trzycyfrowych takich, że cyfra jedności pochodzi ze zbioru \(x_2\), cyfra dziesiątek ze zbioru \(x_3\), a cyfra setek ze zbioru \(x_1\)?
Zbiory:
\(x_1= \left\{ {1,2,9}\right\} \)
\(x_2= \left\{ {4,6,8}\right\} \)
\(x_3= \left\{ {3,5,7}\right\} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Ile można ułozyc liczb trzycyfrowych takich, że cyfra jedności pochodzi ze zbioru

Post autor: Jerry »

\(3\cdot3\cdot3=27\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ