Fizyka - liczenie mas jąder atomu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dobet
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 26 sty 2022, 23:17
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Fizyka - liczenie mas jąder atomu

Post autor: Dobet »

Za pomocą wzoru masowego oblicz masy jąder dla A=101 i Z= 42, 43, 44, 45, 46. Sporządź
wykres zależności masy jąder od liczby atomowej.

Już dajmy sobie spokój z tym wykresem bo bardziej ciekawi mnie jak obliczyć masę jąder ze wzoru masowego nie znając defektu masy z treści zadania? Aby obliczyć defekt masy trzeba mieć masę jądra a żeby obliczyć masę jądra trzeba mieć defekt masy - totalnie jestem z tym zabłąkany:)
Jeżeli ktoś by potrafił mi wytłumaczyć o co tutaj chodzi albo powiedzieć że również nie rozumie treści to będę bardzo wdzięczny:D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka - liczenie mas jąder atomu

Post autor: korki_fizyka »

\(m_j = Zm_p + (A-Z)m_n - Z m_e\)

Myślę, że z wykresem sobie poradzisz, bo to z kolei poziom SP, tylko pamiętaj żeby zacząć od A =1 a nie od zera, bo ci profesor nie zaliczy ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ