Podczas przejścia tornada natężenie pola elektrycznego w jego okolicy wynosi około E=40 V/cm. Jaką prędkość uzyska zjonizowana cząsteczka azotu przebywając w takich warunkach drogę x=1 mm? Zderzenia z innymi cząsteczkami pominąć.
2. Pomiędzy dwie różnoimiennie naładowane płyty metalowe wprowadzono strumień elektronów, poruszających się z prędkością 2·10^7 m/s w kierunku równoległym do powierzchni płyt. Obliczyć natężenie pola elektrostatycznego między płytami oraz nachylenie jakiego dozna strumień elektronów przy przejściu przez obszar między płytami. Długość płyt wynosi 5 cm, odległość pomiędzy nimi 2 cm a napięcie 485 V.
Dziękuję
Elektromagnetyzm
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
- Podziękowania: 52 razy
-
- Expert
- Posty: 6283
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Elektromagnetyzm
\(W = \Delta E_k\)
\(qU = \frac{mv^2}{2} \to v = \sqrt{\frac{2qEx}{m}} \)
2) \(E =\frac{U}{d}\)
\(a = \frac{F}{m} = \frac{qE}{m}\)
\(v = \frac{l}{t} \to t =..\)
odchylenie \(x =\frac{at^2}{2}\)
voila!
\(qU = \frac{mv^2}{2} \to v = \sqrt{\frac{2qEx}{m}} \)
2) \(E =\frac{U}{d}\)
\(a = \frac{F}{m} = \frac{qE}{m}\)
\(v = \frac{l}{t} \to t =..\)
odchylenie \(x =\frac{at^2}{2}\)
voila!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
- Podziękowania: 52 razy
Re: Elektromagnetyzm
Odnośnie zadania pierwszego, za pomocą jakiego wzoru przekształciliśmy "U" na "Ex"?
-
- Expert
- Posty: 6283
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Elektromagnetyzm
za pomocą tego samego wzoru, co w zad.2
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 74
- Rejestracja: 13 paź 2020, 18:56
- Podziękowania: 52 razy
Re: Elektromagnetyzm
Odnośnie drugiego zadania, przy wyliczaniu przyspieszenia: podstawiam (q=e, m=masa elektronu) i dostaję przyspieszenie większe od prędkości światła? Czy robię gdzieś tutaj głupi błąd?
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 369 razy
- Otrzymane podziękowania: 99 razy
-
- Expert
- Posty: 6283
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Elektromagnetyzm
Przyspieszenie może być dowolne, ważne jak długo działa siła je powodująca. Prędkość masz podaną
\(v =2·10^7 m/s\), a to dopiero niecałe 0,07 c < 0,1 c więc efekty relatywistyczne pomijamy.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl