wyliczenie prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aneczka00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 kwie 2022, 10:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

wyliczenie prawdopodobieństwa

Post autor: aneczka00 »

Na magazynie w pewnej firmie znajdują się żarówki od trzech producentów A, B i C.
Żarówek od producenta A jest 200 , żarówek od producenta B jest
400 , a żarówek od producenta C jest 600 . Żarówki wyglądają
identycznie, ale wśród żarówek z zakładu A znajduje się 1% żarówek
wadliwych, wśród żarówek z zakładu B znajduje się 4% żarówek wadliwych,
a wśród żarówek z zakładu C znajduje się 8% żarówek wadliwych.

a) Proszę obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana żarówka jest niewadliwa,

b) Wylosowano jedną żarówkę i okazała się wadliwa. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że ta żarówka jest od producenta A
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: wyliczenie prawdopodobieństwa

Post autor: Jerry »

aneczka00 pisze: 08 maja 2022, 23:09 a) Proszę obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana żarówka jest niewadliwa,
Z tw. o p-wie całkowitym
\(p(S)=\frac{200}{200+400+600}\cdot\frac{99}{100}+\frac{400}{200+400+600}\cdot\frac{96}{100}+\frac{600}{200+400+600}\cdot\frac{92}{100}=\ldots\)
aneczka00 pisze: 08 maja 2022, 23:09 b) Wylosowano jedną żarówkę i okazała się wadliwa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ta żarówka jest od producenta A
Z wzoru Bayesa
\(p(A/S')=\dfrac{\frac{200}{200+400+600}\cdot\frac{1}{100}}{1-p(S)}=\ldots\)

Pozdrawiam
aneczka00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 kwie 2022, 10:05
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: wyliczenie prawdopodobieństwa

Post autor: aneczka00 »

Dziękuję serdecznie
ODPOWIEDZ