Zadanie 1.
Obwód na rysunku składa się z dwóch jednakowych ogniw i dwóch jednakowych żarówek. Zakładamy, że opory wewnętrzne ogniw są zaniedbywalnie małe. Wybierz prawdziwe stwierdzenie:
a) Obie żarówki świecą jednakowo jasno.
b) Lewa żarówka świeci jaśniej niż prawa.
c) Prawa żarówka świeci jaśniej niż lewa.
Proszę uzasadnij odpowiedź.
Zadanie 2.
Do urządzenia o nieznanym oporze Rx dołączono szeregowo opornik o oporze R = 50 Ω, na którym wydzieliła się moc P. Po zamianie opornika na taki, którego opór jest 3 razy większy moc wydzielona na oporniku zwiększyła się 𝑛 = 4/3 razy. Jaki jest opór urządzenia Rx?
Z góry dziękuję za pomoc
Obwody elektryczne, opory
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 02 maja 2022, 20:54
- Podziękowania: 5 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Obwody elektryczne, opory
1.
Z superpozycji: gdy działa lewe ogniwo to świeci tylko lewa żarówka , a gdy prawe to obie świecą tak samo. Odp b)
2.
rozwiąż układ:
\(\begin{cases}
P=\frac{U^2}{R_x+R} \\
P'=\frac{U^2}{R_x+3R} \\
P'=\frac43 P
\end{cases} \)
Z superpozycji: gdy działa lewe ogniwo to świeci tylko lewa żarówka , a gdy prawe to obie świecą tak samo. Odp b)
2.
rozwiąż układ:
\(\begin{cases}
P=\frac{U^2}{R_x+R} \\
P'=\frac{U^2}{R_x+3R} \\
P'=\frac43 P
\end{cases} \)
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obwody elektryczne, opory
Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że gdy działa tylko lewe ogniwo, to świeci tylko lewa żarówka, Święcą się obie! Zresztą pytanie było nie o to wyłączaniu ogniw tylko o jasności (mocy wydzielanej) żarówek, gdy oba ogniwa działają. Moc \(P = I^2R\) więc wystarczy porównać natężenia prądów płynących przez żarówki rozwiązując "oczka":
\(\begin {cases} \varepsilon = I_1R =I_3R\\ \varepsilon = I_3R \\ I_2=I_1+I_3 \end{cases}\)
stąd natężenie prądu płynącego przez "lewą" żarówkę \(I_1 = \frac{2 \varepsilon}{R}\) jest 2x większe od natężenia prądu płynącego przez żarówkę "prawą": \(I _3=\frac{\varepsilon}{R} \).
\(\begin {cases} \varepsilon = I_1R =I_3R\\ \varepsilon = I_3R \\ I_2=I_1+I_3 \end{cases}\)
stąd natężenie prądu płynącego przez "lewą" żarówkę \(I_1 = \frac{2 \varepsilon}{R}\) jest 2x większe od natężenia prądu płynącego przez żarówkę "prawą": \(I _3=\frac{\varepsilon}{R} \).
Spoiler
b)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Obwody elektryczne, opory
Uwaga odnośnie zad.2
\(\begin{cases}
P=\frac{U^2R}{(R_x+R)^2} \\
nP=\frac{3RU^2}{(R_x+3R)^2} \end{cases} \)
podany przez kerajsa układ jest błędny, \(P = I^2 R\) należy rozwiązać poniższy:
\(\begin{cases}
P=\frac{U^2R}{(R_x+R)^2} \\
nP=\frac{3RU^2}{(R_x+3R)^2} \end{cases} \)
Spoiler
\(R_x = 3R = 150\ \Omega\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Obwody elektryczne, opory
W metodzie superpozycji bierze się pod uwagę odziaływanie pojedynczych źródeł i sumowanie efektów ich odziaływań. Dla obwodów sprowadza się to do zastępowania zbędnych SEM zwarciami, a SPM przerwami.korki_fizyka pisze: ↑03 maja 2022, 08:20 Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że gdy działa tylko lewe ogniwo, to świeci tylko lewa żarówka, Święcą się obie! Zresztą pytanie było nie o to wyłączaniu ogniw tylko o jasności (mocy wydzielanej) żarówek, gdy oba ogniwa działają.
Skoro zamiast prawej baterii będzie przewód, to będzie on dla prądu linią najmniejszego (bo zerowego) oporu przy okazji omijającego prawą żarówkę. Napięcie na prawej żarówce jest zerowe, podobnie jak prąd przez nią płynący, więc nie będzie ona świecić (przynajmniej teoretycznie dla ogniwa o zerowym oporze wewnętrznym).
Sprawdzę czy dostanę wyniki zgodne z Twoimi:
Dla lewego ogniwa mam:
\(J_{1L}=\frac{E}{R} \wedge J_{2L}=0\)
Dla prawego ogniwa żarówki są połączone równolegle i:
\(J_{1P}=\frac{E}{R} \wedge J_{2P}=\frac{E}{R}\)
stąd:
\(J_1=J_{1L}+J_{1P}=\frac{2E}{R} \wedge J_2=-J_{2L}+J_{2P}=\frac{E}{R}\)
Faktycznie. Nie doczytałem że chodzi o moc na dołączanym oporniku, a nie na całym układzie. Dzięki za wyłapanie błędu.korki_fizyka pisze: ↑03 maja 2022, 08:35 Uwaga odnośnie zad.2 (...) podany przez kerajsa układ jest błędny,