Rozwiąż równanie metodą przewidywań

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alinaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 01 kwie 2021, 17:54
Podziękowania: 29 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie metodą przewidywań

Post autor: alinaaa »

\(4\,y-y''=-96\,e^{24\,x}\)
Ostatnio zmieniony 01 maja 2022, 22:25 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i postu: nie KRZYCZ, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Rozwiąż równanie metodą przewidywań

Post autor: Jerry »

Kalkulator

Pozdrawiam
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równanie metodą przewidywań

Post autor: kerajs »

Gdyby rozwiązywać ręcznie to rozwiązanie równania jednorodnego: \(y_o=C_1e^{2x}+C_2e^{-2x}\) nie wpływa na przewidywanie, więc tym będzie \(y_s=Ae^{24x}\). Wylicz \(y_s''\), wstaw je do równania i wylicz parametr A.
ODPOWIEDZ