Zaznacz w ukladzie wspolrzednych zbior wszystkich punktow, ktorych wspolrzedne \((x,y)\) spelniaja rownanie \(|x+y|=(x+y)^2\).
Okej, to jak rozpisze rownanie, to bede mial:
\(x+y=(x+y)^2\) lub \(x+y=-(x+y)^2\).
W dalszej czesci trzeba zapisac
\(x+y-0\) lub \(x+y=1\) lub \(x+y=-1\)
i wlasnie nie lapie tej czesci. prosze o wytlumaczenie
[ciach] ; )
Zaznacz w ukladzie wspolrzednych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 lut 2022, 23:24
- Płeć:
Zaznacz w ukladzie wspolrzednych
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2022, 21:18 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]. Usunąłem kryptoreklamę!
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]. Usunąłem kryptoreklamę!
-
- Fachowiec
- Posty: 2988
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1306 razy
- Płeć:
Re: Zaznacz w ukladzie wspolrzednych
Przykładowo:
\(x+y=(x+y)^2 \\ (x+y)^2-(x+y)=0 \\ (x+y)(x+y-1)=0 \\ x+y=0 \ \vee \ x+y-1=0
\)
PS
Inaczej
\(|x+y|=(x+y)^2\\
(x+y)^2=(x+y)^4\\
(x+y)^2[(x+y)^2-1]=0 \\
(x+y)^2(x+y-1)(x+y+1)=0\)
\(x+y=(x+y)^2 \\ (x+y)^2-(x+y)=0 \\ (x+y)(x+y-1)=0 \\ x+y=0 \ \vee \ x+y-1=0
\)
PS
Inaczej
\(|x+y|=(x+y)^2\\
(x+y)^2=(x+y)^4\\
(x+y)^2[(x+y)^2-1]=0 \\
(x+y)^2(x+y-1)(x+y+1)=0\)