Natężenie pola - prawo Gaussa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
resti
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 kwie 2022, 19:45
Płeć:

Natężenie pola - prawo Gaussa

Post autor: resti »

Ładunek elektryczny umieszczono wzdłuż nieskończenie długiej i nieskończenie cienkiej nici z gęstością liniową τ. Nić otoczono współosiową nieskończenie długą wartwą ładunku elektrycznego w postaci wydrążonego walca o promieniach R1 i R2 naładowanego z stałą gęstością objętościową σq. Obliczyć jak zmienia się natężenie pola elektrycznego E w funkcji odległości od nici r. Narysować wykres zmian. Obliczyć napięcie pomiędzy punktami A i B Uab jeżeli punkt A odległy jest od nici o R12 a punkt B o 2R2.

Mam problem ze zrozumieniem co zrobić z tym wydrążonym walcem. Wiem jak policzyć natężenie od nici ale jak na to wszystko wpłynie wydrążony walec i jak tam będzie zachowywało się pole?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Natężenie pola - prawo Gaussa

Post autor: korki_fizyka »

Na wewnętrznej powierzchni walca masz skok natężenia o \(\frac{\rho(R_2^2 -R_1^2)}{4\varepsilon_o}\). jeżeli ładunki są tych samych znaków.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
resti
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 kwie 2022, 19:45
Płeć:

Re: Natężenie pola - prawo Gaussa

Post autor: resti »

korki_fizyka pisze: 12 kwie 2022, 20:37 Na wewnętrznej powierzchni walca masz skok natężenia o \(\frac{\rho(R_2^2 -R_1^2)}{4\varepsilon_o}\). jeżeli ładunki są tych samych znaków.
Rozumiem że to będzie tak:
- od nici natężenie maleje w funkcji r (eksponencjalnie)
- następnie na w momencie R1 skacze i podaną przez ciebie wartość i jest stałe do momentu R2
- na końcu po osiągnięciu odległości R2 maleje znowu eksponencjalnie?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Natężenie pola - prawo Gaussa

Post autor: korki_fizyka »

Dlaczego eksponencjalnie? \(E \sim \frac{1}{r^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
resti
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 kwie 2022, 19:45
Płeć:

Re: Natężenie pola - prawo Gaussa

Post autor: resti »

A no tak, przecież tam jest kwadrat, słuszna uwaga. Ale chce się przede wszystkim upewnić czy wewnątrz wydrążonego walca będzie stałe natężenie powiększone o podaną przez Ciebie wartość, a następnie znowu będzie spadać?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Natężenie pola - prawo Gaussa

Post autor: korki_fizyka »

Wewnątrz też będzie spadać ale w innym tempie, skoro warstwa walca o grubości \(d =R_2-R_1\) ma stałą gęstość objętościową, to jest to jakiś dielektryk jednak nie znamy jego \(\varepsilon_r\). Podobne zadania z rozwiązaniami znajdziesz w A.Hennel, W.Szuszkiewicz-Zadania i problemy z fizyki, t.2
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
resti
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 12 kwie 2022, 19:45
Płeć:

Re: Natężenie pola - prawo Gaussa

Post autor: resti »

korki_fizyka pisze: 12 kwie 2022, 20:37 Na wewnętrznej powierzchni walca masz skok natężenia o \(\frac{\rho(R_2^2 -R_1^2)}{4\varepsilon_o}\). jeżeli ładunki są tych samych znaków.
A możesz choć trochę rozpisać jak do tego doszedłeś bo mi wychodzi w mianowniku \(\frac{\rho(R_2^2 -R_1^2)}{2r\varepsilon_o}\).
ODPOWIEDZ