Witam.
Jak obliczyc z ponizej podanego wyrazenia, maksymalna predkosc \(v\)?
\(v(t)=e^{-kt}\cdot \sin(2πft)\)
gdzie:
\(f=0.7\)
\(f=1.5\)
Z gory dziekuje.
Oliczanie maksymalnej predkosci V
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2022, 17:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 3901
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Oliczanie maksymalnej predkosci V
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
-
- Expert
- Posty: 6285
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Oliczanie maksymalnej predkosci V
W ruchu drgającym z tłumieniem, największa prędkość jest na początku, jeśli chcesz znaleźć kolejne maksima lokalne musisz zbadać funkcję sinus.MentalLion_666 pisze: ↑05 kwie 2022, 14:36 Witam.
Jak obliczyc z ponizej podanego wyrazenia, maksymalna predkosc \(v\)?
\(v(t)=e^{-kt}\cdot \sin(2πft)\)
gdzie:
\(f=0.7\)
\(f=1.5\)
Z gory dziekuje.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2022, 17:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Oliczanie maksymalnej predkosci V
Ok zrobilem to tak:
\(v(t)=e^{-kt}\cdot \sin(2πft)\)
gdzie:
\(k=0.7 s^{-1}\)
\(f=1.5 Hz\)
ps. w pytaniu popenilem blad wpisujac dwie wartosci \(f\)
Znalazlem pochodna tej ze funkcji:
\(v'(t)=-e^{-kt}*(ksin(2\pi ft)-2\pi fcos(2\pi ft))\)
ze wzgledu na to ze funkcja wykladnicz nie moze byc zero reszte wyrazenia po prawej stronie przyrownalem do zera, przeksztalcilem i podstawilem za \(f\) i \(k\) aby znalezc \(t\):
\(t=\frac {tan^{-1}*(\frac{2\pi f}{k})}{2\pi f}=0.1588...s\)
teraz wrocilem do pierwszej funkcji \(v(t)=e^{-kt}\cdot \sin(2πft)\)
podstawilem za \(f\), \(k\) i \(t\) i otrzymalem maksymalna predkosc:
\(v(t)=0.92 m s^{-1}\)
Czy tak to powinno mniej wiecej wygladac?
\(v(t)=e^{-kt}\cdot \sin(2πft)\)
gdzie:
\(k=0.7 s^{-1}\)
\(f=1.5 Hz\)
ps. w pytaniu popenilem blad wpisujac dwie wartosci \(f\)
Znalazlem pochodna tej ze funkcji:
\(v'(t)=-e^{-kt}*(ksin(2\pi ft)-2\pi fcos(2\pi ft))\)
ze wzgledu na to ze funkcja wykladnicz nie moze byc zero reszte wyrazenia po prawej stronie przyrownalem do zera, przeksztalcilem i podstawilem za \(f\) i \(k\) aby znalezc \(t\):
\(t=\frac {tan^{-1}*(\frac{2\pi f}{k})}{2\pi f}=0.1588...s\)
teraz wrocilem do pierwszej funkcji \(v(t)=e^{-kt}\cdot \sin(2πft)\)
podstawilem za \(f\), \(k\) i \(t\) i otrzymalem maksymalna predkosc:
\(v(t)=0.92 m s^{-1}\)
Czy tak to powinno mniej wiecej wygladac?
-
- Expert
- Posty: 6285
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Oliczanie maksymalnej predkosci V
Jeżeli \(f = 1,5\ Hz\), to \(\sin 3\pi t\) ma największą wartość dla \(t =\frac{1}{6}\ s\)
\(v_{m} = v(t=\frac{1}{6}) \approx 0,89\ \frac{m}{s}\)
\(v_{m} = v(t=\frac{1}{6}) \approx 0,89\ \frac{m}{s}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2022, 17:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
Re: Oliczanie maksymalnej predkosci V
Nie rozumiem skad sie wzial wynik \(t=\frac{1}{6}\)
Moglbym prosic o wyjasnienie?
Moglbym prosic o wyjasnienie?
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 mar 2022, 17:23
- Podziękowania: 7 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6285
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1566 razy
- Płeć:
Re: Oliczanie maksymalnej predkosci V
To nie jest żadne zaokrąglenie tylko dokładna wielkość. Największą wartość sinus przyjmuje dla \(\sin\frac{\pi}{2} = 1\) więc \(\sin3\pi t = 1 \rightarrow 3\pi t = \frac{\pi}{2} \rightarrow t =\frac{1}{6} \ s\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl