Czworokąt ABCD pole

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Solas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2020, 21:15
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Czworokąt ABCD pole

Post autor: Solas »

W czworokącie \(ABCD\) kąt przy wierzchołku \(C\) jest prosty, zaś \(|\angle DAB|=30^\circ\). Bok \(|AB|=2 \sqrt{2}\), \(|BC|= \sqrt{3}\) oraz \(|CD|=4\). Wyznacz pole tego czworokąta. Bardzo proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2022, 21:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Czworokąt ABCD pole

Post autor: Jerry »

Zrób schludny rysunek, niech \(\angle ADB=\delta,\ \angle ABD=\beta\)
  • Z \(\Delta BCD\) i tw. Pitagorasa: \(|BD|=\sqrt{19}\)
  • Z \(\Delta ABD\) i wzoru sinusów: \({\sqrt{19}\over{1\over2}}={2\sqrt2\over\sin\delta}\iff \sin\delta={\sqrt2\over\sqrt{19}}\)
  • z jedynki : \(|\cos\delta|={\sqrt{17}\over\sqrt{19}}\)
  • \(\sin\beta=\sin(180^\circ-30^\circ-\delta)=\sin(30^\circ+\delta)={1\over2}\cdot(\pm{\sqrt{17}\over\sqrt{19}})+{\sqrt3\over2}\cdot{\sqrt2\over\sqrt{19}}=\frac{\pm\sqrt{17}+\sqrt6}{2\sqrt{19}}\)
    Ponieważ \(\delta\) jest kątem trójkąta, to \(\sin\delta>0\), czyli \(\sin\delta=\frac{\sqrt{17}+\sqrt6}{2\sqrt{19}}\)
  • \(S_{ABCD}={1\over2}\cdot2\sqrt2\color{red}{\cdot\sqrt{19}}\cdot\frac{\sqrt{17}+\sqrt6}{2\sqrt{19}}+{1\over2}\cdot\sqrt3\cdot4=\ldots\)
Pozdrawiam

[edited] po poniższym - poprawka (uzupełnienie braku)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Czworokąt ABCD pole

Post autor: eresh »

Solas pisze: 24 mar 2022, 20:02 W czworokącie \(ABCD\) kąt przy wierzchołku \(C\) jest prosty, zaś \(|\angle DAB|=30^\circ\). Bok \(|AB|=2 \sqrt{2}\), \(|BC|= \sqrt{3}\) oraz \(|CD|=4\). Wyznacz pole tego czworokąta. Bardzo proszę o pomoc :)
\(P_{BDC}=\frac{1}{2}|DC|\cdot|CB|\\
P_{BDC}=\frac{1}{2}\cdot 4\cdot \sqrt{3}\\
P_{BDC}=2\sqrt{3}\)


\(|DC|^2+|AB|^2=|BD|^2\\
4^2+(\sqrt{3})^2=|DB|^2\\
16+3=|DB|^2\\
|DB|=\sqrt{19}\\\)


twierdzenie cosinusów w trójkącie DAB:
\(|BD|^2=|DA|^2+|AB|^2-2|DA||AB|\cos 30^{\circ}\\
19=|AD|^2+8-2\cdot |DA|\cdot 2\sqrt{2}\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}\\
19=|AD|^2+8-2\sqrt{6}|AD|\\
|AD|^2-2\sqrt{6}|AD|-11=0\\
\Delta=68\\
\sqrt{\Delta}=2\sqrt{17}\\
|AD|=\frac{2\sqrt{6}-2\sqrt{17}}{2}<0\\
|AD|=\frac{2\sqrt{6}+2\sqrt{17}}{2}=\sqrt{6}+\sqrt{17}\)


\(P_{ADB}=\frac{1}{2}|AD||AB|\sin 30^{\circ}\\
P_{ADB}=\frac{1}{2}\cdot (\sqrt{6}+\sqrt{17})\cdot 2\sqrt{2}\cdot \frac{1}{2}\\
P_{ADB}=\frac{1}{2}(\sqrt{12}+\sqrt{34})\\
P_{ADB}=\sqrt{3}+\frac{\sqrt{34}}{2}\)


\(P_{ABCD}=P_{ADB}+P_{BCD}\\
P_{ABCD}=\sqrt{3}+\frac{\sqrt{34}}{2}+2\sqrt{3}\\
P_{ABCD}=3\sqrt{3}+\frac{\sqrt{34}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ