Rzut kostką.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 251
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 197 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Rzut kostką.

Post autor: gr4vity »

Dwie kości do gry zostały rzucone k razy. Znajdź prawdopodobieństwo, że każda z sześciu kombinacji \((1,1),(2,2)...(6,6)\)
Pojawi się co najmniej raz.

Znalazłem takie rozwiązanie i jest ono poprawne :!:
Natomiast nie potrafię zrozumieć jaki tok rozumowania za tym stoi.

Odpowiedź: \(P(A)= \frac{ { 6\choose 0} \cdot 36^k-{ 6\choose 1} \cdot 35^k+{ 6\choose 2} \cdot 34^k- {6 \choose 3} \cdot 33^k +{ 6\choose 4} \cdot 32^k-{6 \choose 5} \cdot 31^k + { 6\choose 6} \cdot 30^k }{36^{k}} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Rzut kostką.

Post autor: Jerry »

To mi pachnie zasadą włączeń/wyłączeń, ale... też nie ogarniam

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ