Proszę o pomoc:
Wykaż, że jeśli kąt \(x\) jest kątem ostrym i \(3(\sin x - 8\cos x) : (4\cos x - 5\sin x ) = 7\), to \(x = 45^\circ\)
trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trygonometria
Ostatnio zmieniony 15 mar 2022, 01:05 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: trygonometria
Jeśli w oryginale było
\({\sin x - 8\cos x \over 4\cos x - 5\sin x } = 7\)
to
\(\sin x -8\cos x=28\cos x-35\sin x\\
36\sin x=36\cos x\quad |:36\cos x\\
\tg x=1\\
x=45^\circ\)
Jeśli było tak, jak piszesz - teza jest fałszywa!
Pozdrawiam
\({\sin x - 8\cos x \over 4\cos x - 5\sin x } = 7\)
to
\(\sin x -8\cos x=28\cos x-35\sin x\\
36\sin x=36\cos x\quad |:36\cos x\\
\tg x=1\\
x=45^\circ\)
Jeśli było tak, jak piszesz - teza jest fałszywa!
Pozdrawiam