Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym

Post autor: MartaaKo »

\(b_n= \frac{ \sqrt{n^2+n-n} }{1+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{9}+ \ldots + \frac{1}{3^n} } \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym

Post autor: Jerry »

MartaaKo pisze: 07 mar 2022, 21:39 \(b_n= \frac{ \sqrt{n^2+n-n} }{1+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{9}+ \ldots + \frac{1}{3^n} } \)
Przepisałaś wszystko dobrze?

Ponieważ
\(m_n=1+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{9}+ \ldots + \frac{1}{3^n} \nad{n\to\infty}{\longrightarrow}\frac{1}{1-{1\over3}}={3\over2}\) jako geometryczny
\(l_n= \sqrt{n^2+n-n}=n\nad{n\to\infty}{\longrightarrow}+\infty\)
to
\(\Limn b_n=\left[{+\infty\over{3\over2}}\right]=+\infty\)

Gdyby natomiast
\(l_n=\sqrt{n^2+n}-n=\frac{{n^2+n}-n^2}{\sqrt{n^2+n}+n}=\frac{1}{\sqrt{1+{1\over n}}+1}\nad{n\to\infty}{\longrightarrow}{1\over2}\)
to byłoby ładniej

Pozdrawiam
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Re: Oblicz granice ciągu o wyrazie ogólnym

Post autor: MartaaKo »

Bardzo dziękuje
ODPOWIEDZ