Soczewka rozpraszająca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Soczewka rozpraszająca

Post autor: Pawm32 »

Socxewka rozpraszająca tworzy obraz pozorny o powiększeniu \(p= \frac{1}{2} \). Oblicz ogniskowa soczewki jeżeli odległość między przedmiotem a obrazem wynosi l=5 cm
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Soczewka rozpraszająca

Post autor: korki_fizyka »

To są tylko dwa wzory, poszukaj je w podręczniku i podstaw.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Soczewka rozpraszająca

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 06 mar 2022, 15:03 To są tylko dwa wzory, poszukaj je w podręczniku i podstaw.
Wzory znam i nie muszę szukać. \(p= \frac{|y|}{x} \) i jeszcze równanie zwieciedła\( \frac{1}{f}= \frac{1}{y} +\frac{1}{x}
\)

Tylko nie wychodziło mi tak jak powinno albo w odpowiedziach było źle bo z tego co wiem to w soczewce rozpraszającej będzie obraz pozorny i czy wtedy odległość obrazu y nie powinna być ujemna, w odpowiedziach była dodatnia.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Soczewka rozpraszająca

Post autor: korki_fizyka »

Skoro znasz i już rozwiązałeś, to wypada przedstawić swoje rozwiązanie.
obraz pozorny: y < 0
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Soczewka rozpraszająca

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 07 mar 2022, 14:54 Skoro znasz i już rozwiązałeś, to wypada przedstawić swoje rozwiązanie.
obraz pozorny: y < 0
\(p= \frac{1}{2} \\
p= \frac{y}{x} \\
x=2y\\
l-y=l\\
y=l\)

\(\frac{1}{f}= \frac{1}{y} +\frac{1}{x}\)
\(-\frac{1}{f}= \frac{1}{2y} -\frac{1}{y}\)
\(-\frac{1}{f}= -\frac{1}{2l}
\\
f=2l=10 cm\)
, i dla mnie to jest złe rozwiązanie. mi osobiście wychodziło \(y= \frac{-5}{3} \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Soczewka rozpraszająca

Post autor: korki_fizyka »

Pawm32 pisze: 07 mar 2022, 20:23
korki_fizyka pisze: 07 mar 2022, 14:54 Skoro znasz i już rozwiązałeś, to wypada przedstawić swoje rozwiązanie.
obraz pozorny: y < 0
\(p= \frac{1}{2} \\
p= \frac{y}{x} \\
x=2y\\
l-y=l\\
y=l\)

\(\frac{1}{f}= \frac{1}{y} +\frac{1}{x}\)
\(-\frac{1}{f}= \frac{1}{2y} -\frac{1}{y}\)
\(-\frac{1}{f}= -\frac{1}{2l}
\\
f=2l=10 cm\)
, i dla mnie to jest złe rozwiązanie. mi osobiście wychodziło \(y= \frac{-5}{3} \)
Jednak nie znasz prawidłowych wzorów :(

\(p=\frac{|y|}{x} \So |y|=px\So y= \pm px\)

skoro obraz ma być pozorny to \(y = -px =-\frac{x}{2} <0\)

\(l = x -|y|\So x=l+|y| \So x =2l = 10 \ cm\)

\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y} \So f =\frac{xy}{x+y} =\frac{10(-5)}{10-5}= -10\ cm\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Soczewka rozpraszająca

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 08 mar 2022, 08:48
Pawm32 pisze: 07 mar 2022, 20:23
korki_fizyka pisze: 07 mar 2022, 14:54 Skoro znasz i już rozwiązałeś, to wypada przedstawić swoje rozwiązanie.
obraz pozorny: y < 0
\(p= \frac{1}{2} \\
p= \frac{y}{x} \\
x=2y\\
l-y=l\\
y=l\)

\(\frac{1}{f}= \frac{1}{y} +\frac{1}{x}\)
\(-\frac{1}{f}= \frac{1}{2y} -\frac{1}{y}\)
\(-\frac{1}{f}= -\frac{1}{2l}
\\
f=2l=10 cm\)
, i dla mnie to jest złe rozwiązanie. mi osobiście wychodziło \(y= \frac{-5}{3} \)
Jednak nie znasz prawidłowych wzorów :(

\(p=\frac{|y|}{x} \So |y|=px\So y= \pm px\)

skoro obraz ma być pozorny to \(y = -px =-\frac{x}{2} <0\)

\(l = x -|y|\So x=l+|y| \So x =2l = 10 \ cm\)

\(\frac{1}{f}=\frac{1}{x}+\frac{1}{y} \So f =\frac{xy}{x+y} =\frac{10(-5)}{10-5}= -10\ cm\)
napisałem ze dla mnie to jest źle, tak było w rozwiązaniu...
ODPOWIEDZ