Całka z modułem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4080
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Re: Całka z modułem
Na pewno taka ta całka?
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Całka z modułem
Trzy razy przez części:
\( \int (\ln |x| )^3 dx = \begin{vmatrix} u = (\ln |x| )^3 & dv = 1 \\ du = \frac{3 (\ln |x| )^2}{x} & v = x \end{vmatrix} = x(\ln |x| )^3 - 3 \int (\ln |x| )^2 dx = ... = \\ = x(\ln |x| )^3 - 3x(\ln |x| )^2 + 6x \ln |x| - 6x + C \)
\( \int (\ln |x| )^3 dx = \begin{vmatrix} u = (\ln |x| )^3 & dv = 1 \\ du = \frac{3 (\ln |x| )^2}{x} & v = x \end{vmatrix} = x(\ln |x| )^3 - 3 \int (\ln |x| )^2 dx = ... = \\ = x(\ln |x| )^3 - 3x(\ln |x| )^2 + 6x \ln |x| - 6x + C \)