równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

równanie

Post autor: kate84 »

Znalezc równanie parametryczne prostej \(l \subset R^3\)takiej, że \(P \in l\) oraz \(l\) jest równoległa do prostej \(k: \begin{cases}
x=1+3t\\
y=-7-6t\\
z=4+2t\end{cases}\)

oraz \(P=(1,6,-4)\)
Ostatnio zmieniony 03 mar 2022, 09:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: kerajs »

\(\begin{cases}x=1+3t\\
y=6-6t\\
z=-4+2t\end{cases}\)
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: kate84 »

a jak do tego dojsc?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: kate84 »

Ok już wiem dziekuje
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: równanie

Post autor: Jerry »

kate84 pisze: 03 mar 2022, 08:58 a jak do tego dojsc?
Zapis
kate84 pisze: 03 mar 2022, 07:31 ... \(k: \begin{cases}
x=1+3t\\
y=-7-6t\\
z=4+2t\end{cases}\)
...
oznacza, że prosta \(k\) przechodzi przez punkt \((1,-7,4)\) i jest rozpięta przez wektor \([3,-6,2]\).
Skoro proste mają być równoległe, to znaczy, że wektor rozpinający jest ten sam, tylko punkt trzeba zmienić na \(P\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ