dowód

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubass
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 lut 2022, 17:11
Podziękowania: 3 razy

dowód

Post autor: kubass »

Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej \(x\) i \(y\) prawdziwa jest nierówność
\(7x^2-14xy+55y^2\ge0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: dowód

Post autor: Jerry »

\(+\underline{\begin{cases}7(x-y)^2\ge0\\48y^2\ge0\end{cases}}\\7x^2−14xy+55y^2\ge0\)
i równość dla \(x=y=0\). CKD

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: dowód

Post autor: eresh »

kubass pisze: 23 lut 2022, 17:19 Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej \(x\) i \(y\) prawdziwa jest nierówność
\(7x^2-14xy+55y^2\ge0\)
\(7x^2-14xy+55y^2=7x^2-14xy+7y^2+48y^2=7(x^2-2xy+y^2)+48y^2=7(x-y)^2+48y^2\geq 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ