ruch po okręgu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ruch po okręgu
Punkt porusza się po okręgu o promieniu R ruchem jednostajnie zmiennym. Początkowa prędkość w0 maleje o połowę po czasie t1. Wyznaczyć wartości składowych przyspieszenia( stycznej i normalnej) oraz ilość obrotów wykonaną w czasie t1.
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: ruch po okręgu
\(a_t = \frac{v_o}{2t_1}\)
\(a_r = \frac{v_o^2}{4R}\)
\(n =\frac{\alpha}{2\pi}\)
\(a_r = \frac{v_o^2}{4R}\)
\(n =\frac{\alpha}{2\pi}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl