Całka krzywoliniowa - pomocy

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
CarotaMiszczu
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Całka krzywoliniowa - pomocy

Post autor: CarotaMiszczu »

Obliczyć całkę:
\[\int _L 3\cos(x) e^y dx+(3\sin(x) e^y-2z\sin(y))dy+(2\cos(y)-3z^2)dz\]
gdzie \(L\) jest krzywą o parametryzacji:
\(x(t) = \sin 2t, y(t) = \sin 4t, z(t) = \cos 2t, t\in \left [ 0,\frac{\pi }{2} \right ]\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2022, 23:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Całka krzywoliniowa - pomocy

Post autor: grdv10 »

Masz\[\text{d}x=2\cos 2t\,\text{d}t,\qquad\text{d}y=4\cos 4t\,\text{d}t,\qquad\text{d}z=-2\sin 2t\,\text{d}t.\]Funkcje w całce też zamień zgodnie z parametryzacją i policz całkę w podanym przedziale. Zapisz ją, a jeśli będą kłopoty w metodzie całkowania, to pomogę jeszcze. Jednak widać, że całkowanie przez podstawienie będzie dobrą metodą. Może trzeba będzie rozdzielić na sumę trzech całek, ale najpierw to zapisz.
ODPOWIEDZ