Wyznacz wypadkową siłę działającą ze strony pola magnetycznego na ramkę.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rafl0024
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2022, 15:01
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz wypadkową siłę działającą ze strony pola magnetycznego na ramkę.

Post autor: rafl0024 »

W jednej płaszczyźnie z nieskończenie długim przewodnikiem, przez który płynie prąd o natężeniu I1 znajduje się kwadratowa ramka o bokach a (prostopadle do przewodnika) i b (równolegle do przewodnika) przez którą płynie prąd o natężeniu I2.
Bliższy bok ramki (równoległy do przewodnika) znajduje się w odległości b od niego.
W tym fragmencie ramki prąd o natężeniu I2 ma zwrot przeciwny niż prąd o natężeniu I1.
Oba prądy mają identyczne zwroty. Wyznacz wypadkową siłę działającą ze strony pola magnetycznego na ramkę.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wypadkową siłę działającą ze strony pola magnetycznego na ramkę.

Post autor: korki_fizyka »

\(F_w = \frac{\mu_oI_1I_2b}{2\pi} (\frac{1}{b} - \frac{1}{a+b})\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
rafl0024
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2022, 15:01
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wyznacz wypadkową siłę działającą ze strony pola magnetycznego na ramkę.

Post autor: rafl0024 »

A można prosić o przebieg rozwiązania?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wyznacz wypadkową siłę działającą ze strony pola magnetycznego na ramkę.

Post autor: korki_fizyka »

A wzór na siłę elektrodynamiczną znasz?
Siły działające na boki ramki prostopadłe do przewodnika, czyli o długości a, się znoszą.
Pozostają tylko te działające na boki równoległe czyli o długości b.
Wyznacz indukcję w odległości b i a+b od prostoliniowego i podstaw do wzoru.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ